Poimanenon Yerleşim Alanı
Poimanenon yerleşimi Balıkesir’in Manyas ilçesine bağlı Eski Manyas Köyü’nün yaklaşık 2 kilometre uzağında, eski köy yerleşimi olduğu bilinen alandadır. Topografik olarak iki ayrı tepe üzerine konumlanan yerleşim kale, zaviye, türbe ve hamam yapılarından oluşmaktadır. Yayınlardan varlığını saptayabildiğimiz Aziz Mihail Kilisesi ve Cuma Cami günümüze ulaşamamıştır.
Bölgenin adı İlk Çağ Yunan yazarlarının kullandığı yazıma göre “Poimanenoi” dur. Yine İlk Çağ Yunan yazımında “Poimanenon” biçimine bürünmüş sözcük, o halkın oturduğu bir ya da birkaç kentin adıdır. Civardaki yerleşimlerde olduğu gibi, Yunanistan’ın kuzey kısımlarındaki bir yerleşim olan “Poemaneni’’den etkilenmiş gibi görünmektedir. Adın öz biçimi ve anlamı bilinmemekle beraber Anadolu’nun ay tanrısı Men veya Manes ile ilgili olması muhtemeldir. Günümüzde kullanılan Manyas isminin de buradan geldiği açıktır. Aynı zamanda kelimenin kökünden hareketle imparatorluk zamanlarında bir kavme ismini verdiği düşünülen efsanevi kahraman Poemes’in ismini çağrıştırmakta olduğunu düşünenler de vardır.
Mysia topografyasında tam olarak nerede olduğu birçok araştırmacı tarafından tartışılmış olsa da mevcut kitabelerden Eski Manyas’daki kalenin Poimanenon olduğu kesindir. Eğer Roma Dönemi köyü farklı bir yere konumlandırılacaksa kalenin KuzeyBatısında yer alan Elekse/Aleksa Köyü olarak düşünülmelidir.
Poimanenon bir Makedon kolonisi olarak Mysia’da kurulmuştur. Varlığını ilk olarak Aristides’ten öğrendiğimiz yerleşimde, yerini daha sonra Aziz Mihail Kilisesi’ne bırakmış görkemli Asklepios Tapınağı olduğunu yayınlardan öğrenmekteyiz. Poimanenon’un ne kadar süre Kyzikos Satraplığı’nın egemenliği altında kaldığı tespit edilemese de MÖ 78/80 yılına ait bir kitabeye göre bu tarihlerde bağımsız olduğu bilinmektedir. Ayrıca MÖ 1. ve MS 2. yüzyıllara ait kent otonom sikkeleri de Poimanenon’un bir dönem bağımsız olduğunun kanıtıdır.