Kışın (-3), yazın (+35) dereceyi aşmayan sıcaklık görülür. Yıllık yağış miktarı ortalama (6,3) kg. kadardır. Rüzgarlar en fazla lodos ve poyrazından eser, kışın karayel kar getirir. Kış çoğunlukla Şubat ve Mart aylarında hüküm sürer. Bölgenin güneyindeki yüksek kesimler ve vadiler, ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında kısmen sislidir. Bölgede hakim rüzgar yaz aylarında lodos ve diğer aylarda poyrazdır.Kışları ılıman olduğundan yüksek kesimler haricinde kar çok nadir yağar.
Kültürel Yapı
Manyas’ın köy sayısına bakıldığında Kafkas göçmenlerinin nüfusunun oldukça yoğun olduğu görülmektedir. İlçe merkezinde de önemli bir nüfusa sahiptirler. Bunun dışında yerli Türk unsurlar ve Balkan göçmeni Türkler ile birlikte, az sayıda Pomak ve Arnavut gibi Balkan kökenli gruplar da bulunmaktadır.
Köylerin Etnik Dağılımı:
Kafkas Göçmenleri: 15 köy (9 Çerkes, 2 Gürcü, 1 Laz, 3 Dağıstanlı)
Balkan Göçmenleri: 8 köy (6 Muhacir Türk, 1 Pomak, 1 Arnavut köyü)
Yerli Unsurlar: 13 köy (5 Yörük, 5 Manav Türkü, 4 Türkmen-Çepni)
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sonuçları
Aşağıdaki tabloda Manyas ilçesinin mahalle bazında 2014-2017 ve 2022-2025 yılları arasındaki nüfus verileri yer almaktadır. 2018-2021 arası veriler ve 2025 verisi henüz mevcut değildir; bu nedenle ilgili alanlar boş bırakılmıştır.
Coğrafi Konum
Manyas ilçesi, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğusunda Bandırma ve Susurluk, batısında Gönen, kuzeyinde Manyas Gölü ve güneyinde Balya ilçeleri ile çevrilidir. Balıkesir il merkezine 82 kilometre, Manyas Gölü’ne ise 10 kilometre uzaklıktadır.
Tarım, Hayvancılık ve Yerel Ürünler
Yüzölçümü 589 km² olan Manyas, Balıkesir’in peyniri ve yoğurdu ile ünlü, şirin bir ilçesidir. Verimli toprakları ve şifalı suları ile adeta bir sağlık deposu niteliğindedir.
Topraklarının verimliliği sayesinde ilçede tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir. Sulu arazilerde yılda iki kez ürün almak mümkündür. Başlıca yetiştirilen ürünler arasında buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, domates, mısır ve lahana bulunmaktadır.
Küçükbaş hayvancılıkta merinos, kıvırcık koyun ve kıl keçisi yetiştirilmektedir. İlçenin süt ve süt ürünleri, özellikle de “kelle peyniri” ve yoğurdu meşhurdur.